Γαλομυζήθρα – Ντακοτύρι

//Γαλομυζήθρα – Ντακοτύρι
­
//Γαλομυζήθρα – Ντακοτύρι

Γαλομυζήθρα – Ντακοτύρι

Το ντακοτύρι λέγεται και πηχτόγαλο ή γαλομυζήθρα . Είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης, αλοιφώδους υφής, με υπόξυνη ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα.Παράγεται από αίγειο γάλα. Χρισημοποιείται   ως ορεκτικό, σε κουκουβάγιες, πάνω σε σαλάτα αντί γιά φέτα, σε κρεατότουρτες, σε μπουρέκια, αλλά και  σε cheesecake. Αποτελεί βασικό συστατικό για τις φημισμένες σφακιανόπιτες.

Κατηγορία:

Product Description

Είναι ένα τυρί που έχει υφή πυκνού γιαουρτιού και ζωντανή μυρωδιά φρέσκου γάλακτος . Η γεύση του είναι πλούσια , γεμάτη βουτυρένια ,με μίαν ανεπαίσθητη οξύτητα , αρκετή πάντως να του δώσει ένταση . Έχει λιποπεριεκτικότητα 18% και η υγρασία του αγγίζει το 60% αλάτι 1% και πρωτεΐνες 16-20%.

Παράγεται από αίγειο γάλα ή μίγμα αυτού με πρόβειο .

Που το χρησιμοποιούμε:

  • Ταιριάζει στη χωριάτικη ή σε απλές πατατοσαλάτες , ή στην ντάκο αντί φέτας .
  • Πλάι στα γεμιστά ,μπριάμ,φασολάκια , ιμάμ μπαιλτί ,πατάτες γιαχνί , τηγανητές , βλίτα τσιγαριστά και άλλα καλοκαιρινά λαδερά .
  • Μπορούμε να το βάλουμε στην κατσαρόλα λίγο πριν την αποσύρουμε από την φωτιά , για να μαλακώσει και να λιώσει λίγο , ή να το σκορπίσουμε στα πιάτα λίγο πριν ο σερβίρισμα .
  • Το περίφημο χανιώτικο κολοκυθομπούρεκο και η χανιώτικη κρεατότουρτα φτιάχνετε από αυτό το τυρί .
  • Με αυτό φτιάχνονται οι περήφιμες σφακιανόπιτες , και σε πίτες με λαχανικά ,κολοκυθόπιτες , μελιτζανόπιτες,κρεμμυδόπιτες .
  • Είναι τέλειο ανακατεμένο με ζεστά ζυμαρικά , ωμό ελαιόλαδο και φρέσκα μυρωδικά , όπως βασιλικό και δυόσμο.
  • Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε οποιανδήποτε συνταγή χριάζετε αλλοιφώδες τυρί τύπου Φιλαδέλφεια . π.χ. τζις κέικ.