Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.

//Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.
­
//Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.

Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π.

Η γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Παραδοσιακό σκληρό τυρί με συμπαγή ελαστική μάζα. Τυρί προπιονικής ζύμωσης με ελαφρός υπόγλυκη γεύση, βουτυρόδη λόγω του λίπους και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Σημαντικό για την ανάδειξη της γεύσεις είναι ο χρόνος ωρίμανσης, η εποχή της συλλογής του γάλακτος και η περιοχή που τρέφονται τα ζώα. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί σκέτο ή με μέλι. Χρησιμοποιείται επιπλέον σαν πρόγευμα καθώς επίσης και σε συνταγές μαγειρικής ιδανικό συνοδευτικό σε πατάτες, κολοκυθάκια,μελιτζάνες τηγανιτές, σε ριζότο, σε μουσακά, παστίτσιο,ομελέτα,σε πράσινη σαλάτα και γενικότερα για τις ανάγκες παρασκευής μιας συνταγής, με κάποιο σκληρό τυρί. Μια παλαιωμένη γραβιέρα μπορεί να αντικαταστήσει ένα τυρί εισαγωγής, άλλωστε η γραβιέρα υπερέχει γευστικά καθώς προέρχεται από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Συνοδεύει άριστα ένα λευκό ή κόκκινο κρασί. Ταιριάζει είτε με φρέσκα είτε με αποξηραμένα φρούτα , με παξιμάδι και ελιά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχθούν τα γευστικά – ποιοτικά χαρακτηριστικά της γραβιέρας για να την απολαύσουμε είναι να την βγάλουμε απότο ψυγείο 1-2 ώρες νωρίτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Κατηγορία:

Product Description

Φημισμένο προϊόν της Κρητικής γης που προέρχεται από ζώα που βόσκουν ελεύθερα στα βουνά, πλούσια σε αρωματικά φυτά και χόρτα . Άλλωστε η πλούσια γεύση και τα σύνθετα αρώματα του είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τις γραβιέρας . Ένα από τα τρία είδη τυριών της Κρήτης που έχουν χαρακτηριστεί Π.Ο.Π. (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης ). Η γραβιέρα παρασκευάζετε αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ,αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατσικίσιο σε ποσοστό 20% περίπου . Η γραβιέρα πρέπει να ωριμάσει τουλάχιστον για τρεις μήνες κάτω από ειδικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Σημαντικός παράγοντας για την ανάδειξη της γεύσης είναι ο χρόνος ωρίμανσης , η εποχή της συλλογής του γάλακτος και η περιοχή που τρέφονται τα ζώα .

Συνοδεύει άριστα ένα κρασί λευκό ή κόκκινο ,ταιριάζει σε φρεσκοκομμένα φρούτα ,αποξηραμένα φρούτα ,με παξιμάδι και κριτσίνια .

Τη γραβιέρα μπορούμε να την απολαύσουμε και με διάφορους άλλους τρόπους όπως σαγανάκι, με μέλι, σε πατάτες, μελιτζάνες, κολοκυθάκια τηγανητά, σε ριζότο, σε μουσακά, παστίτσιο, πίτσα, ομελέτα, σε πράσινη σαλάτα, τριμμένη πάνω σε μακαρόνια και γενικότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες μιας συνταγής με κάποιο σκληρό κίτρινο τυρί, μια παλαιωμένη γραβιέρα μπορεί να αντικαταστήσει κάλλιστα ένα τυρί εισαγωγής , άλλωστε η γραβιέρα υπερέχει γευστικά καθώς προέρχεται από γάλα ντόπιο αιγοπρόβειο από ζώα που ζουν και αναπνέουν σε ένα περιβάλλον καθαρό .

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχθούν τα γευστικά – ποιοτικά χαρακτηριστικά της Γραβιέρας είναι να τη βγάλουμε από το ψυγείο 1-2 ώρες νωρίτερα για να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ

Η γραβιέρα Κρήτης αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος . Η κατανάλωση ασβεστίου σε επαρκή ποσότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία μας καθώς είναι κύριο συστατικό των οστών και των δοντιών μας όπως γνωρίζουν όλοι . Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι βοηθάει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος , στην ορμονική λειτουργία και συντελεί στην πήξη του αίματος .

Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί λόγω της ιδιαίτερα δελεαστικής γεύσης του μπορούμε εύκολα να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα από ότι επαρκεί για τις ανάγκες μας με αποτέλεσμα να υπερβούμε εύκολα τις ημερήσιες θερμιδικές μας ανάγκες . Τέλος η γραβιέρα αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης και άριστη πηγή φωσφόρου , μαγνησίου και σιδήρου .

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑ 100gr ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ

ΕΝΈΡΓΕΙΑ   395 kcal/1640kj

Λίπη εκ των οποίων   31g

Κορεσμένα λίπη           20,6g

Υδατάνθρακές         3,4g

Εκ των οποίον σάκχαρα   <0,1g

Πρωτεϊνες                   25,6g

Αλάτι (νάτριο)             1,2g

Διαιτητικές ίνες           <0.01g