Πίτσα με μανιτάρια και μαλλακιώτικο τυρί (γιτσικό)

Μια απλή πίτσα με μανιτάρια που να γίνει πραγματικό έδεσμα αν την «παντρέψετε» με μαλακιώτικο τυρί γιτσικό Μεράκι Ηλιάκη. Ένα σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από 100% γίδινο γάλα με ξεχωριστή γεύση.

Προετοιμασία / Ψήσιμο / Αναμονή

40′
25′
60-90′

ΥΛΙΚΑ για 2 πίτσες

Για τη βάση

  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό
  • αλάτι
  • 20 γρ. ξηρή μαγιά
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 300 ml ζεστό νερό

Για τη σάλτσα

  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια, λιωμένα
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • ½ ματσάκι βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επιφάνεια

  • 40 ml ελαιόλαδο
  • ½ ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε φέτες
  • λίγη πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • 300 γρ. μαλλακιώτικο τυρί (γυτσικό), Μεράκι Ηλιάκη, κομμένο σε κύβους
  • 200 γρ. γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ, τριμμένη, Μεράκι Ηλιάκη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζω το αλεύρι και ελάχιστο  αλάτι. Προσθέτω τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το ζεστό νερό και ξεκινάω να δουλεύω τα υλικά με το εξάρτημα «γάντζος» για ζύμες. Ζυμώνω για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ζυμάρι ελαστικό που να τυλιχθεί όλο γύρω από τον γάντζο.
Σκεπάζω τη ζύμη με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνω κατά μέρος για 1 – 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

Σάλτσα: Ρίχνω το ελαιόλαδο σε μια μικρή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί προσθέτω το κρεμμύδι. Σοτάρω για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει. Προσθέτω τα λιωμένα ντοματάκια, τον πελτέ, την ζάχαρη και αλατοπιπερώνω. Βράζω τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά μέχρι να δέσει. Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω τη ρίγανη και τον βασιλικό και ανακατεύω.

Επιφάνεια: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω ελαφρώς το κρεμμύδι, για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ανεβάζω τη φωτιά, προσθέτω τα μανιτάρια και σοτάρω για 8-10 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Αποσύρω από τη φωτιά, αλατοπιπερώνω και πασπαλίζω με την πάπρικα.

Πίτσα: Ζυμώνω τη ζύμη τις γροθιές μου (ή πάλι το μίξερ) για λίγα λεπτά μέχρι να ξεφουσκώσει, τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη και πλάθω το καθένα σε μπάλα.
Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το κάθε κομμάτι σε δίσκο με διάμετρο 25 εκ και πάχος 1 εκ. Στρώνω τις ζύμες σε δύο ρηχά ταψάκια, στρωμένα με λαδόκολλα. Εναλλακτικά, στρώνω με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου και απλώνω τις δύο βάσεις ζύμης τη μία δίπλα στην άλλη.
Απλώνω τη σάλτσα ντομάτας με ένα κουτάλι και μοιράζω τα μανιτάρια. Πασπαλίζω με την τριμμένη γραβιέρα και σκορπίζω το μαλλακιώτικο τυρί.
Ψήνω σε ένα από τα μεσαία προς χαμηλά ράφια του φούρνου, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να λιώσει η γραβιέρα και να πάρει χρώμα το μαλλακιώτικο τυρί και η ζύμη να δείχνει ροδοψημένη.