Τυροκουλούρα με κεφαλοτύρι Κρήτης

Η τυροκουλούρα είναι ένα πλούσιο ψωμί που «στέκεται» μόνο του… σαν μεζεδάκι. Χρησιμοποίησα κεφαλοτύρι Κρήτης Μεράκι Ηλιάκη για την ισορροπία που έχει μεταξύ αλμυρού και πικάντικου και νομίζω ότι πρέπει να το δοκιμάσετε…

Προετοιμασία / Αναμονή / Ψήσιμο

25′
60-120′
45′

ΥΛΙΚΑ για 1 κουλούρα 6 – 8 ατόμων

  • 6 κουτ. σούπας χλιαρό γάλα
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό (ή μαργαρίνη), λιωμένο
  • 1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό + 1 ακόμη, χτυπημένο, για το άλειμμα
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού καλοθρυμματισμένη φέτα
  • 2/3 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι Κρήτης, Μεράκι Ηλιάκη
  • πάπρικα σε σκόνη
  • μίγμα από διάφορους σπόρους σουσάμι, ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορος –υπολογίζουμε περίπου 1 κουτ. γλυκού από το καθένα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα μπολάκι βάζω το χλιαρό γάλα, 1 κουτ. σούπας από το αλεύρι και την ξηρή μαγιά και ανακατεύω καλά. Αφήνω το μείγμα σε ένα χλιαρό σημείο, για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να σχηματιστούν φουσκαλίτσες στην επιφάνειά του.
Στον κάδο του μίξερ πάγκου κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτω το αλάτι, τη ζάχαρη, το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη), το ένα αυγό, το ξύσμα λεμονιού και το μείγμα τη μαγιάς. Δουλεύω τα υλικά με το εξάρτημα «γάντζος», μέχρι να φτιάξω μια ελαστική ζύμη που να τυλίγεται σχεδόν ολόκληρη γύρω από το γάντζο.
Βάζω τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη και την αφήνω σε ένα χλιαρό σημείο, μακριά από ρεύματα αέρα, για 1 – 2 ώρες, μέχρι να φουσκώσει καλά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα. Επάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη ζύμη με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο κομμάτι, με διαστάσεις περίπου 30 x 40 εκ. και πάχος 1 εκ. Αλείφω το φύλλο με τη μισή ποσότητα από το χτυπημένο αυγό και από πάνω σκορπίζω την φέτα, το κεφαλοτύρι Κρήτης και το μείγμα των σπόρων. Πασπαλίζω με μπόλικη πάπρικα.
Τυλίγω τη μακριά πλευρά του φύλλου σε ρολό και μετά το κόβω κατά μήκος στη μέση με κοφτερό μαχαίρι. Τα ενώνω από τη μία πλευρά τους και τα πλέκω κοτσίδα. Τη βάζω σε μια ελαφρώς λαδωμένη φόρμα του κέικ με τρύπα στη μέση (ή σε ένα στρογγυλό ταψάκι, λαδωμένο κι αυτό) και ενώνω τις δύο άκρες της ώστε να φτιάξω ένα στεφάνι. Το αλείφω με το υπόλοιπο χτυπημένο αυγό και το ψήνω για 20 λεπτά.
Στη συνέχεια ρυθμίζω τη λειτουργία του φούρνου στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) και ψήνω για άλλα 25 λεπτά, ώστε η τυροκουλούρα να ψηθεί καλά και στο εσωτερικό της. Τη σερβίρω ζεστή ή κρύα.