Τυρόπιτα με μυζήθρα βαρελιού, μαλλακιώτικο τυρί και κρόσσια φύλλου

Μια τυρόπιτα όνειρο… Με τρία μοναδικά, κρητικά τυριά και κρόσσια από φύλλο κρούστας. Η μυζήθρα βαρελιού Μεράκι Ηλιάκη είναι ένα τυρί μαλακό, αφορμάριστο που παρασκευάζεται όπως και η φρέσκια μυζήθρα μόνο που την αφήνουν να ωριμάσει και να αποκτήσει μια όξινη και πλούσια βουτυράτη γεύση.

Προετοιμασία / Ψήσιμο

20′
60′

Υλικά για 6-8 άτομα

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας ή φύλλο Βηρυτού
  • 2 φλιτζάνια μαλακιώτικο τυρί, Μεράκι Ηλιάκη, θρυμματισμένο
  • 1 φλιτζάνι μυζήθρα βαρελιού, Μεράκι Ηλιάκη, τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης, Μεράκι Ηλιάκη, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα σε νιφάδες
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο, λιωμένη

Για την κρέμα

  • 4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 200 γρ. γιαούρτι πρόβειο, παραδοσιακό, Μεράκι Ηλιάκη
  • ½ φλιτζάνι φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια γάλα εβαπορέ

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε μια γαβάθα αναμειγνύω τα τυριά και την πάπρικα.
Παίρνω το ρολό με τα φύλλα κρούστας και το κόβω σε λεπτές λωρίδες σαν κρόσια. Ξεχωρίζω με τα χέρια μου τις λωρίδες ζύμης και τις αφήνω να ξεραθούν.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε με λίγη μαργαρίνη ένα ταψάκι. Στρώνω τη μισή ποσότητα από τις λωρίδες φύλλου και τις περιχύνω με τη μισή ποσότητα από τη λιωμένη μαργαρίνη. Απλώνω πάνω το μίγμα με τα τυριά και πασπαλίζω με μπόλικο μαυροπίπερο. Συνεχίζω με τις υπόλοιπες ξεραμένες λωρίδες φύλλων. Ρίχνω και την υπόλοιπη μαργαρίνη.
Σε ένα μπολ αναμειγνύω και χτυπάω τα υλικά της κρέμας και τα ρίχνω πάνω από την πίτα.
Ψήνω στο φούρνο για 1 ώρα.
Βγάζω την πίτα από το φούρνο και την κόβω σε κομμάτια. Σερβίρω την πίτα ζεστή ή κρύα.