Χυλοπίτες με στάκα και ξερό ανθότυρο

Ο ξερός ανθότυρος Μεράκι Ηλιάκη είναι στην ουσία ανθότυρος φρέσκος, αποξηραμένος και ώριμος. Η βασική αιτία παραγωγής του ήταν η δημιουργία ενός τυριού αλμυρού, το οποίο θα μπορούσε να τριφτεί. Σ’ αυτή τη συνταγή τον «πάντρεψα» με την παραδοσιακή Στάκα για να έχετε μια μακαρονάδα που μοσχοβολάει Κρήτη.

Προετοιμασία / Μαγείρεμα

10′
20′

Υλικά για 4 άτομα

  • 400 γρ. χυλοπίτες
  • 2 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας στάκα, Μεράκι Ηλιάκη
  • 200 γρ. ξερό ανθότυρο τριμμένο, Μεράκι Ηλιάκη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάζω μια κατσαρόλα με νερό και αρκετό αλάτι να βράσει. Ρίχνω τις χυλοπίτες και τις βράζω σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.
Παράλληλα, και όσο βράζουν οι χυλοπίτες, βάζω σε ένα μικρό τηγάνι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω για 6-7 λεπτά μέχρι να σοταριστεί και να πάρει χρώμα. Προσθέτω τις πιπεριές, αλατοπιπερώνω και σοτάρω για 3-4 λεπτά ακόμα (δεν χρειάζεται να μαλακώσουν εντελώς).
Σε μια μεγάλη πιατέλα πασπαλίζω με το μισό ξερό ανθότυρο. Σουρώνω τις χυλοπίτες και τις απλώνω στην πιατέλα. Σκορπίζω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές.
Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζω την στάκα να κάψει. Μόλις μυρίσει την σκορπίζω με ένα κουτάλι επάνω στις χυλοπίτες.
Πασπαλίζω με τον υπόλοιπο ανθότυρο και με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρω αμέσως.