Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό,αλμυρό και πικάντικο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Καταναλώνεται όπως είναι σαγανάκι, ή προστίθεται σε φαγητά όπως τα μακαρόνια, το κρέας ή τα μαγειρευτά λαχανικά και τις τηγανητές πατάτες. Το κεφαλοτύρι ωριμάζει μετά τρείς μήνες. Ένα ώριμο κεφαλοτύρι, ενός χρόνου ή και περισσότερο, είναι πιο ξηρό και με δυνατότερη γεύση, τρώγεται σαν μεζές μαζί με ρακί είτε τριμμένο πάνω σε άλλα φαγητά.
Κεφαλοτύρι Κρήτης
Περιγραφή
Παρασκευάζεται τώρα και πολλούς αιώνες στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας γίνεται αποκλειστικά από πρόβειο και αίγειο γάλα .Η γέυση του είναι αλμυρή και πικάντικη . Πριν καταναλωθεί πρέπει να ωριμάσει για τρείς μήνες , είναι σκληρό τυρί και χρησιμοποιείται ως επιτραπέζιο αλλά και τριμμένο πάνω σε ζυμαρικά.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΑ 100g ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Ενέργεια :389 kcal / 1615 kj
Λίπη εκ τών οποίων : 31 g
Λιπαρά κορεσμένα : 21,3 g
Υδατάνθρακες : 2,5 g
Σάκχαρα εκ των οποίων : <0,1g
Πρωτεϊνες : 25 g
Αλάτι (νάτριο) : 1,9 g
Διαιτιτικές ίνες :<0,1 g