Τυρομάλαμα – Μαλάκα

Αρχική/Λευκά Τυριά/Μαλακά τυριά/Τυρομάλαμα – Μαλάκα

Τυρομάλαμα – Μαλάκα

Μαλάκα γιατί είναι … το πρώτο , το μαλακό τυρί (τυρόμαζα) που αν το αφήσουμε να ωριμάσει γίνεται η γραβιέρα.

Παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα , το τυρί αυτό είναι πολύ δημοφιλές στην περιοχή των χανίων, αλλά εξαπλώνεται σιγά σιγά και στους άλλους νομούς τις κρήτης .

 

Περιγραφή

Μαλάκα γιατί είναι … το πρώτο, το μαλακό τυρί (τυρόμαζα) που αν το αφήσουμε να ωριμάσει γίνεται η γραβιέρα.

Παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα, το τυρί αυτό είναι πολύ δημοφιλές στην περιοχή των χανίων, αλλά εξαπλώνεται σιγά σιγά και στους άλλους νομούς τις κρήτης .

Χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά καλιτσούνια της λαμπρής στο νομό χανίων, σκέτη ή μαζί με ανθότυρο φρέσκο .

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί μοτσαρέλας στην πίτσα, δίδοντας της ιδιαίτερη νοστιμιά, ως ζεστό τυρί ,τηγανητό ή στο φούρνο, σε μαρουλοσαλάτα,ως τσιπς, ως συμπλήρωμα σε φρυγανισμένο ψωμί και ως πρώτη ύλη σε πολλές συνταγές μαγειρικής όπως μπουρέκια ,παϊνερλί κ.α.