Προϊόντα

Αρχική/Προϊόντα

Αγνά προϊόντα γάλακτος

Όλα τα προϊόντα είναι παραγωγής μας παραγόμενα από γάλα πρόβειο – αίγειο ή μίξη και των δύο το οποίο αγοράζεται από κτηνοτρόφους της περιοχής μας. Έτσι όπως μάθαμε –με τον παλιό – πατροπαράδοτο τρόπο –χωρίς προσθήκες διαφόρων υποκατάστατων που κυκλοφορούν στο εμπόριο . Άλλωστε η μεγάλη ποικιλομορφία της μικρόχλωρίδας που υπάρχει στα βουνά της Κρήτης μας, «εκμεταλλευόμενα »σωστά με τα ζώα μας βοηθάει στην παραγωγή προϊόντων υψηλής βιολογικής αξίας . Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να κρατήσουμε αγνά προϊόντα ιδιαίτερης ποιότητας και αξίας , παντρεύοντας την παράδοση, με τα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει το τυροκομείο μας και νομίζουμε ότι είναι επάξια , για μια θέση στο τραπέζι σας. Με αυτά τα προϊόντα μεγαλώσαμε και αυτά συνεχίζουμε να παράγουμε για εσάς . ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ και πείτε μας τη γνώμη σας .

  • Αθόγαλο ή κρέμα γάλακτος είναι η κρέμα που προέρχεται από μερική ή ολική αποκορύφωση αιγοπρόβειου  γάλακτος .
  • Το ντακοτύρι λέγεται και πηχτόγαλο ή γαλομυζήθρα . Είναι μαλακό τυρί ωρίμανσης, αλοιφώδους υφής, με υπόξυνη ευχάριστη, δροσερή γεύση και άρωμα.Παράγεται από αίγειο γάλα. Χρισημοποιείται   ως ορεκτικό, σε κουκουβάγιες, πάνω σε σαλάτα αντί γιά φέτα, σε κρεατότουρτες, σε μπουρέκια, αλλά και  σε cheesecake. Αποτελεί βασικό συστατικό για τις φημισμένες σφακιανόπιτες.
  • Κρέμα βανίλια - σοκολάτα φτιάχνεται  από γάλα γίδινο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, με απαλή και βουτυράτη υφή πλούσια σε ασβέστιο, πολύ καλή τροφή για μωρά άνω των οκτώ μηνών λόγω του ότι φτιάχνεται με φρέσκο γάλα.
  • Είναι ένα μεγαλειώδες ημίσκληρο τυρί πολύ πιπεράτο που για ένα διάστημα ωριμάζει μέσα στο λάδι. Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα , το γνήσιο λαδοτύρι είναι επιτραπέζιο τυρί που όταν ωριμάσει στο λάδι έχει χρώμα κατακίτρινο , έντονο άρωμα και μεστή γεύση.
  • Η στάκα είναι προϊόν που παράγεται από το βρασμό του αθόγαλου σε χαμηλή θερμοκρασία με προσθήκη λίγου αλευριού, έτσι χωρίζετε το λίπος από την πρωτεϊνη, το λίπος μαζεύετε χωριστά και είναι το περίφημο στακοβούτυρο, ενώ η άσπρη και πηχτή μάζα των πρωτεϊνών είναι η διάσημη στάκα και φυσικά είναι μεγάλης περιεκτικότητας σε λιπαρά. Τρώγεται σκέτη, ωμή στο ψωμί ή ψημένη στο τηγάνι, ως συνοδευτικό σε άλλα φαγητά κυρίως κρεατικά, ή με αυγά τηγανητά.
  • Μαλάκα γιατί είναι … το πρώτο , το μαλακό τυρί (τυρόμαζα) που αν το αφήσουμε να ωριμάσει γίνεται η γραβιέρα. Παράγεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα , το τυρί αυτό είναι πολύ δημοφιλές στην περιοχή των χανίων, αλλά εξαπλώνεται σιγά σιγά και στους άλλους νομούς τις κρήτης .  
  • Ο Ανθότυρος ο ξηρός είναι στην ουσία ανθότυρος φρέσκος αποξηραμένος και ώριμος ,όπως το όνομα του ξεκάθαρα υπονοεί. Η βασική αιτία παραγωγής του ήταν η δημιουργία ενός τυρίου λίγο πιο αλμυρού ,το οποίο θα μπορούσε να τριφτεί. Χαρακτιρίζεται ως ένα ημίσκληρο ,επιτραπέζιο τυρί ,χρώματος λευκού ,χωρίς οπές με μία υφάλμηρη ,βουτυρώδη γεύση κάπως έντονη με πλούσια αρωματικά χαρακτιριστικά.
  • ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΠΡΟΒΕΙΟ Παράγεται από 100% πρόβειο γάλα υπέροχο με ξεχωριστά γευστικά χαρακτηριστικά τα οποία του προσδίδει το φρέσκο πρόβειο κρητικό γάλα, με μεγάλη θρεπτική αξία πολύ εύπεπτο, δροσερό, ελαφρύ με γλυκιά γεύση χωρίς καθόλου συντηρητικά και μόνο 6% λιπαρά γεγονός που το καθηστά ιδανικό για δίαιτες. Χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σε φαγητά ή σάλτσες, παγωτά,ντίπ, μίλκ σέικ σερβίρετε με ξηρούς καρπούς και μέλι ως επιδόρπιο.      
  • Η γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. αποτελεί ένα από τα πιο πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Παραδοσιακό σκληρό τυρί με συμπαγή ελαστική μάζα. Τυρί προπιονικής ζύμωσης με ελαφρός υπόγλυκη γεύση, βουτυρόδη λόγω του λίπους και ευχάριστες οργανοληπτικές ιδιότητες. Σημαντικό για την ανάδειξη της γεύσεις είναι ο χρόνος ωρίμανσης, η εποχή της συλλογής του γάλακτος και η περιοχή που τρέφονται τα ζώα. Καταναλώνεται ως επιτραπέζιο τυρί σκέτο ή με μέλι. Χρησιμοποιείται επιπλέον σαν πρόγευμα καθώς επίσης και σε συνταγές μαγειρικής ιδανικό συνοδευτικό σε πατάτες, κολοκυθάκια,μελιτζάνες τηγανιτές, σε ριζότο, σε μουσακά, παστίτσιο,ομελέτα,σε πράσινη σαλάτα και γενικότερα για τις ανάγκες παρασκευής μιας συνταγής, με κάποιο σκληρό τυρί. Μια παλαιωμένη γραβιέρα μπορεί να αντικαταστήσει ένα τυρί εισαγωγής, άλλωστε η γραβιέρα υπερέχει γευστικά καθώς προέρχεται από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα. Συνοδεύει άριστα ένα λευκό ή κόκκινο κρασί. Ταιριάζει είτε με φρέσκα είτε με αποξηραμένα φρούτα , με παξιμάδι και ελιά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αναδειχθούν τα γευστικά - ποιοτικά χαρακτηριστικά της γραβιέρας για να την απολαύσουμε είναι να την βγάλουμε απότο ψυγείο 1-2 ώρες νωρίτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Το κεφαλοτύρι είναι σκληρό,αλμυρό και πικάντικο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Καταναλώνεται όπως είναι  σαγανάκι, ή προστίθεται σε φαγητά όπως τα μακαρόνια, το κρέας ή τα μαγειρευτά λαχανικά και τις τηγανητές πατάτες. Το κεφαλοτύρι ωριμάζει μετά  τρείς μήνες. Ένα ώριμο κεφαλοτύρι, ενός χρόνου ή και  περισσότερο, είναι πιο ξηρό και με δυνατότερη γεύση, τρώγεται  σαν μεζές μαζί με ρακί είτε τριμμένο πάνω σε άλλα φαγητά.
  • Μαλακιώτικο τυρί γιτσικό ή πρόβειο (μπλε ή πράσινο ) επιτραπέζιο λευκό τυρί πού διατηρείται σε άλμη. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα με την σκληρότητα του. Από σκληρή (κατσικίσια ή πρόβεια), μέτρια έως και πολύ μαλακιάς μορφής. Είναι η λεγόμενη φέτα όμως λόγω του ότι έχει κατοχυρωθεί ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Π.Ο.Π. στις περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας στην Κρήτη δεν επιτρέπετε να διατηρεί αυτή την ονομασία γ'αυτό και ονομάζετε λευκό τυρί άλμης . Το γίδινο -σκληρό (πράσινο) παρασκευάζετε από 100% γίδινο γάλα με μέγιστη υγρασία 56% και λιποπεριεκτικότητα 43% . Το μαλακό πρόβειο (μπλε) με 100% πρόβειο ή 50% πρόβειο και 50% αίγειο με μέγιστη υγρασία 56% και λιποπεριεκτικότητα 43%. Η ημερομηνία λήξης είναι 12 μήνες μετά την ημερομηνία παραγωγής. Χρησιμοποιείτε στην τοπική κουζίνα για την παραγωγή διαφόρων εδεσμάτων(σπανακόπιτα, τυρόπιτα)  ,αποτελεί ωραίο συνοδευτικό στην χωριάτικη σαλάτα.
  • Μαλακό λευκό αφορμάριστο τυρί που παρασκευάζεται όπως και η φρέσκια μυζήθρα μόνο που αφήνετε πριν καταναλωθεί να ωριμάσει και να αποκτήσει μιά όξινη ως υπόγλυκη γεύση, με πλούσια βουτυράτη υφή και μετρημένη αλμύρα. Η ωρίμανση γίνεται μέσα σε βαρέλι ξύλινο ή πλαστικό εξ΄ου και έχει πάρει και την  ονομασία της. Αποτελεί βασικό συστατικό για τον παραδοσιακό κρητικό ντάκο μαζί με ψιλοκομμένη ντομάτα ,ρίγανη,κάπαρη και δυόσμο. Δοκιμάστε τα επίσης στη σαλάτα ,πάνω σε ψητά λαχανικά ,σε πίτες (σαρικόπιτες, αγνόπιτες κ.α.) συνδιασμένο με άλλα τυριά ή χόρτα ταιριάζει επίσης στα ζυμαρικά αλλά και σε τάρτες .